Optometry and Ophthalmology MCQ part-04

01. Bacteria, which can attack normal corneal epithelium:

  1. Neisseria gonorrhea.
  2. Staphylococcal epidermidis
  3. Moraxella lacunata.
  4. Staphylococcal aureus
ANSWER: A

02. Advanced keratoconus is least to be corrected when treated by:

  1. aHard contact Lens,
  2. Rigid gas permeable (RGP) contact lens
  3. Spectacles.
  4. Keratoplasty.
ANSWER: C

03. Organisms causing angular conjunctivitis are:

  1. Moraxella Axenfeld bacilli
  2. Pneumococci
  3. Gonococci
  4. Adenovirus
ANSWER: A

04. Chalazion is a chronic inflammatory granuloma of

  1. Meibomian gland
  2. Zies’s gland
  3. Sweat gland
  4. Wolfring’s gland
ANSWER: A

05. Deep leucoma is best treated by:

  1. Tattooing
  2. Lamellar keratoplasty
  3. Keratectomy
  4. Penetrating keratoplasty
ANSWER: D

06. Blood vessels in a trachomatous pannus lie:

  1. Beneath the Descemet's membrane.
  2. In the substantia propria.
  3. Between Bowman's membrane & substantia propria.
  4. Between Bowman's membrane & Epithelium.
ANSWER: D

07. In vernal catarrh, the characteristic cells are:

  1. Macrophage
  2. Eosinophils
  3. Neutrophils
  4. Epitheloid cells
ANSWER: B

08. Ptosis in Horner's syndrome, is due to paralysis of:

  1. Riolan's muscle
  2. Horner's muscle
  3. Muller's muscle
  4. The levator palpebral muscle
  5. eOrbicularis oculi muscle
ANSWER: C

09. Severe congenital ptosis with no levator function can be treated by:

  1. Levator resection from skin side
  2. Levator resection from conjunctival side
  3. Fascia lata sling operation
  4. Fasanella servat operation
ANSWER: C

10. The commonest cause of hypopyon corneal ulcer is:

  1. Moraxella
  2. Gonococcus
  3. Pneumococcus
  4. Staphylococcus
ANSWER: C

11. Irrespective of the etiology of a corneal ulcer, the drug always
indicated is:

  1. Corticosteroid
  2. Atropine
  3. Antibiotics
  4. Antifungal
ANSWER: B

12. Fleischer ring is found in:

  1. Keratoconus
  2. Chalcosis
  3. Argyrosis
  4. Buphthalmos
  5. None of the above
ANSWER: A

13. Intercalary staphyloma is a type of:

  1. Equatorial staphyloma
  2. Posterior staphyloma
  3. Scleral staphyloma
  4. Anterior staphyloma
ANSWER: C

14. Cornea is supplied by nerve fibers derived from:

  1. Trochlear nerve
  2. Optic nerve
  3. Trigeminal nerve
  4. Oculomotor nerve
ANSWER: C

15. Ciliary injection is not seen in:

  1. Herpetic keratitis
  2. Bacterial ulcer
  3. Chronic iridocyclitis
  4. Catarrhal conjunctivitis
  5. Acute iridocyclitis
ANSWER: D

16. Most of the thickness of cornea is formed by:

  1. Epithelial layer
  2. Substantia propria
  3. Descemet's membrane
  4. Endothelium
ANSWER: B

17. A 30 years old male presents with a history of injury to the eye with a
leaf 5 days ago and pain, photophobia and redness of the eye for 2 days.
What would be the most likely pathology?

  1. Anterior uveitis
  2. Conjunctivitis
  3. Fungal corneal ulcer
  4. Corneal laceration
ANSWER: C

18. Ptosis and mydriasis are seen in:

  1. Facial palsy
  2. Peripheral neuritis
  3. Oculomotor palsy
  4. Sympathetic palsy
ANSWER: C

19. Commonest cause of posterior staphyloma is:

  1. Glaucoma
  2. Retinal detachment
  3. Iridocyclitis
  4. High myopia
ANSWER: D

20. In DCR, the opening is made at:

  1. Superior meatus
  2. Middle meatus
  3. Inferior meatus
ANSWER: B

21. Schirmer’s test is used for diagnosing:

  1. Dry eye
  2. Infective keratitis
  3. Watering eyes
  4. Horner’s syndrome
ANSWER: A

22. 3 months old infant with watering lacrimal sac on pressing causes
regurgitation of mucopus material. What is the appropriate treatment?

  1. Dacryocystorhinostomy
  2. Probing
  3. Probing with syringing
  4. Massage with antibiotics up to age of 6 months
  5. Dacryocystectomy
ANSWER: D

23. Most common cause of adult unilateral proptosis

  1. Thyroid orbitopathy
  2. Metastasis
  3. Lymphoma
  4. Meningioma
ANSWER: A

24. Evisceration is:

  1. Excision of the entire eyeball
  2. Excision of all the inner contents of the eyeball including the uveal tissue
  3. Photocoagulation of the retina
  4. Removal of orbit contents
ANSWER: B


टिप्पणी पोस्ट करा

0 टिप्पण्या